dimarts, 31 de gener del 2012

L’exemple dels voluntaris


La Regidoria de Tradicions i Festes de l’Ajuntament de Sitges ha creat un equip de voluntaris per a col·laborar en l’organització i el desenvolupament de les nostres festes. Dilluns de la setmana vinent, la Regidoria ha convocat una reunió oberta a l’Edifici Miramar per articular el funcionament dels voluntaris del Carnaval. Aquest primer grup de voluntaris donarà cos al projecte, que aspira a tenir una presència pròpia en les festes sitgetanes.

La proposta pren com a punt de partida la recent experiència de la Cavalcada de Reis, on els voluntaris van ser claus per a que l’esperit d’aquesta festa impregnés nens i adults. Dies després, la Mitja Marató va reunir més de 200 persones com a voluntaris. La vitalitat, energia i riquesa humana que han aportat aquests sitgetans i sitgetanes han quallat fermament entre tothom vinculat a la Cavalcada i a la Mitja i ha deixat una empremta accentuadament positiva. També és el cas del Festival de Cinema, que, des de fa anys, disposa de voluntaris per a diferents departaments: projeccions, relacions públiques, premsa…

La iniciativa que impulsa el regidor Magí Almirall té una triple finalitat. En primer lloc, dotar les principals festes de la vila d’una estructura humana pròpia vital per al seu desenvolupament. Cada festa és diferent, tant en la seva dimensió com en els recursos humans que es requereixen per al seu desenvolupament. Però, més enllà de les especificitats respectives, cada festa té unes necessitats comunes pròpies en els equips de suport, sigui per a la seva preparació o durant la seva execució. L’actual cojuntura econòmica i les restriccions pressupostàries, sovint, impedeixen que aquestes necessitats es puguin suplir amb contractacions o recorrent a cap mena de despesa extra. 

En segon lloc, els voluntaris permeten i asseguren que la festa es pugui continuar desenvolupant, tot i el context de crisi, i, a més, aporten una renovada il·lusió, que, sense cap mena de dubte, beneficiarà els programes, objectius i funcionament de les festes en les quals hi col·laborin.

Per últim, l’equip de voluntaris permetrà reforçar la implantació social de les festes. Sovint, algunes de les nostres festes més emblemàtiques i significatives basen la seva organització executiva en una comissió, que funciona també amb la dedicació voluntària dels seus membres. És el cas de Festa Major o de Carnaval. Ben és cert, que les colles o les societats, segons cada cas, disposen de les seves estructures en les quals intervenen una llarga llista de sitgetans, que també constitueixen organitzadors indirectes de la festa, però ampliant la base humana dels equips de suport de les comissions, aconseguirem apropar la gènesi i les interioritats de la festa a un radi més ampli de sitgetans.
Catalunya –i el nostre poble n’és una clara mostra– té una sòlida tradició en voluntariat. Els Jocs Olímpocs de 1992 van consitiuir una mostra evident d’aquest vessant, però des de les entitats, ONG o els moviments de base de l’Església també hi ha una llarga i històrica tasca de voluntariat que respon al compromís i l’esperit que distingeix una societat civil activa i compromesa.

UN PEATGE ABUSIU. El Ple Municipal celebrat ahir va aprovar una moció presentada per unanimitat per tots els grups municipals del consistori i que té com a objectiu demanar al Govern de la Generalitat una revisió en el preu del peatge de l’autopista del Garraf. La construcció dels Túnels del Garraf, ara fa vint anys, va ser una obra clau per al desenvolupament econòmic de la comarca, però el seu cost no pot penalitzar els ciutadans, en aquest cas de Sitges, que cada cop que han d’anar per una via ràpida a Barcelona han d’abonar l’excessiva quantitat de 6,05 euros. Us puc ben asegurar que serem ferms amb la nostra demanda i exigirem –davant de qui sigui– un canvi en aquest abús.