dijous, 7 de febrer del 2013

Moltes visions per a un Carnaval de tothom


Avui, Dijous Gras, comencem una de les setmanes més intenses del nostre calendari. El Carnaval mobilitza milers de sitgetans en una festa que presenta un rostre polièdric. Les rues, l’Arribo, les xatonades, els balls a les societats o actes de recent implantació (o recuperació), com la Cursa de llits disfressats, fan del Carnaval una festa que admet múltiples lectures i visions.

I aquesta és una de les riqueses principals del nostre Carnaval. Per a alguns sitgetans, el Carnaval gira entorn les rues que han treballat acuradament amb les seves colles; altres porten mesos il·lusionats dissenyant com ha de ser el Carnestoltes o la Reina; n’hi ha que fa dies que estan nerviosos per a les xatonades de Dijous Gras; i alguns altres viuran el Carnaval com a espectadors a mitja distància entre la complicitat i el punt crític. La pluralitat d’aquests perfils fan del nostre Carnaval una festa rica en experiències, sòlida en conviccions i dinàmica en expressió. No és cap casualitat que el web del diari La Vanguardia hagi situat aquesta setmana el Carnaval de Sitges entre els 10 millors del món.

El Carnaval del 2013 es presenta amb l’objectiu de reafirmar les bones mesures implantades l’any passat a les rues. Ara fa un any, molts es qüestionaven la conveniència d’avançar l’horari de les rues. Un any després, aquesta mesura ha estat assumida com a bona –i necessària– pels diferents sectors que participen a la festa: colles, entitats, cossos de seguretat, organització i públic. Gràcies al nou horari, el Carnaval d’avui és més un Carnaval per a tothom. Així ho ha entés també el Departament d’Interior de la Generalitat, amb el conseller Espadaler al capdavant, que ha renovat un suport absolut –i, per altra banda, imprescindible– en el desplegament de Mossos d’Esquadra.

Amb tot, les experiències sempre aporten resultats, valoracions i suggeriments. Enguany, recollint l’opinió majoritària de les entitats i les colles, les rues tornaran al Cap de la Vila, un cop hagin fet tot el recorregut, on finalitzaran el seu itinerari. La bona organització ho farà possible i les ganes de la gent ho fa aconsellable.

Voldria subratllar el paper –silenciós i discret, en molts casos– de molta gent que treballa per a que el Carnaval de Sitges tingui la solera, la projecció i el nivell que el caracteritza. Els carrossaires, els caps de colla, les comisisons de les societats, la Comissió de Carnaval, els cossos de seguretat i protecció, els propietaris i treballadors d’establiments que ofereixen una imatge i un servei de qualitat, els patrocinadors i espònsors… sense ells res de tot això seria possible.

Moltes gràcies a tots vosaltres per fer possible que el nostre Carnaval estigui entre els 10 millors del món. Gaudiu-lo amb respecte per a tothom.