divendres, 15 de març del 2013

La vitalitat de Sitges: tres festivals nous en tres setmanes


Hi ha cap altre municipi a Catalunya que sigui capaç d’estrenar tres festivals nous en només tres setmanes? Probablement, això no ho faci ni Barcelona, ciutat que destaca, entre d’altres factors, per la seva capacitat per atreure esdeveniments d’abast i impacte mundial. Doncs, Sitges incorpora tres festivals nous a la seva agenda: Creative Connexions, Festival Catalunya – Amèrica i Jazz Antic Sitges. I els tres s’estrenen entre avui, divendres 15 de març, i el proper 5 d’abril.

La vitalitat, la capacitat de seducció i les oportunitats que genera Sitges constitueixen un dels nostres millors aliats i una de les eines que podem exhibir amb major garantia i confiança. Avui mateix, la nostra vila és escenari d’un altre festival, que desperta unanimitat pels bons resultats que en genera i el seu elevat impacte econòmic: el Festival Internacional de Patchwork. Durant quatre dies, les participants en aquest festival –algunes arribades de mig Europa– contribueixen de manera activa a generar moviment i dinamisme; i, per aquest motiu, des de l’Ajuntament hi hem apostat de valent per la seva continuïtat a Sitges.

També arriben de l’estranger avui prop d’un centenar de creadors i agents culturals irlandesos per a participar en la primera edició del festival Creative Connexions. Es tracta d’una iniciativa del Consell de les Artas d’Irlanda en la qual hi han intervingut activament diverses institucions i entitats de Sitges per a dibuixar un interessant, variat i participatiu programa d’actes, que inclou concerts, recitals, debats, exposicions, projecions audiovisuals i rutes culturals, entre d’altres propostes. Creative Connexions permet als creadors intercanviar idees i experiències i mostrar-les al gran públic. I Sitges, que abandera capitalitat cultural, n’és l’escenari i el laboratori d’aquest atractiu punt de trobada.

Diumenge tancarem la primera edició del festival catalano-irlandès, però cinc dies després inaugurarem la també primera convocatòria del catalano-americà. El Festival Catalunya – Amèrica, que impulsa Joventuts Musicals, i en el qual també hi col·laboren diferents organismes, començant per l’Ajuntament, aplega música, literatura i art durant els dies de Setmana Santa. El festival constitueix, d’aquesta manera, una oferta de qualitat per als visitants que arriben a Sitges durant els dies de Pasqua. I, alhora, permet recuperar una part clau de la nostra història col·lectiva: el viatge que molts avantpassats nostres van fer a les Amèriques a la recerca d’oportunitats.

Just passada la Setmana Santa, saludarem un nou festival: el Jazz Antic Sitges, impulsat per la regidoria de Cultura, que lidera Mireia Rossell i amb la valuosa aportació d’experts i professionals de la música. El JAS dóna continuïtat als antics festivals que, ja a començament dels setanta, van fer que la nostra vila esdevingués un focus d’atenció internacional, també en el món del jazz. Els tres dies que durarà aquesta nova manifestació constituiran una nova oportunitat per a projectar els vincles amb el jazz, per a mostrar amb orgull als visitants els nostres músics i reforçar la nostra programació cultural.

Sitges es mou, és un poble viu, sedueix i manté sòlid el seu encant. En sóc plenament conscient, i per això, és una prioritat impulsar, col·laborar i treballar de bracet amb totes les iniciatives positives com són aquests nous festivals.