dijous, 31 d’octubre del 2013

Pressupostos de consens: responsabilitat i cohesió

El passat dilluns el Ple Municipal va aprovar inicialment els Pressupostos del 2014 amb el vot a favor de les tres formacions que formem el Govern Municipal (CiU, SGI i NH) i el PSC. Disset dels vint-i-un regidors de la corporació van avalar el document que avala les línies generals de govern, administració i gestió municipal del proper exercici. Els Pressupostos del 2014 tindran un fort accent social i recullen les previsions del Govern Municipal per a rebaixar la pressió fiscal, tal com ja havíem anunciat.

L’acord entre el Govern i el PSC per a l’aprovació dels Pressupostos és el resultat de la negociació duta a terme en les darreres setmanes. L’alt sentit de la responsabilitat, així com la voluntat manifesta de les dues parts per a que l’Ajuntament pugui executar una acció que potencia les despeses socials més necessàries i que, al mateix temps, redueix, en la mesura del possible, el conjunt de la política impositiva als ciutadans, permetrà executar els Pressupostos que Sitges necessita en les circumstàncies actuals. Seran uns Pressupostos de crisi, que és el context en el qual ens trobem, però seran una eina de gran utilitat per implantar accions de suport a les persones que més pateixen i, al mateix temps, descarregar parcialment la despesa que han de suportar les classes mitjanes.

Gràcies a aquest acord, podrem aplicar la reducció de l’IBI, de la taxa d’escombraries i de l’impost de plusvàlues, així com altres taxes com el bitllet del bus urbà. L’acord també permetrà un creixement de les actuacions de política social un 6,8% respecte aquest any i les de seguretat ciutadana un 2,6%.

La política de rigor pressupostari i de la despesa que hem aplicat en els darrers dos anys han possibilitat que ara ens puguem plantejar reduir parcialment taxes i incrementar polítiques socials. Durant aquests dos anys hem hagut de prendre decisions desagradables, que han suposat sacrificis i que han tingut un impacte directe sobre el teixit sociocultural de la vila, les festes locals, determinats serveis públics i el conjunt de treballadors i funcionaris municipals. Han estat decisions complicades, però necessàries per a garantir el correcte desenvolupament de la majoria de serveis, especialment els socials, que són els que centren la nostra política.

Ara, gràcies a aquesta política de reducció de la despesa i de rigor pressupostari, podrem reduir la política impositiva i, fins i tot, potenciar les línies de suport social. Caldrà continuar actuant de manera estricta en la despesa, amb el rigor i sentit de la responsabilitat que ens ha caracteritzat, perquè gestionem diners públics. Però també és cert que les decisions més doloroses ja no es tornaran a repetir.

Vull subratllar l’actitud mostrada per tots els partits que avalen aquest acord i, en especial, el PSC, que ha actuat pensant en els interessos generals enlloc dels de partit. I això cal ressaltar-ho com es mereix. Sitges hi sortirà guanyant.