dilluns, 7 d’abril del 2014

Sitges cardioprotegit: un projecte per salvar vides

La setmana passada vam presentar el projecte Sitges Cardioprotegit i Saludable, una iniciativa pionera impulsada per l’Ajuntament amb la col·laboració de l’Asociación Española contra la Muerte Súbita José Durán. El projecte contempla la propera instal·lació de diferents aparells desfibril·ladors en equipaments públics, hotels, restaurants, entitats i altres espais públics. Aquests aparells se sumen als que ja es van posar en funcionament l'estiu passat a les platges del municipi.

Ara fa uns mesos vam ser testimonis una d’aquelles notícies impactants que desperten interès i ens fan pensar. Va ser a l’estació de Sants on un aparell desfibril·lador instal·lat en la farmàcia d’aquest recinte va salvar la vida a un home que havia patit un infart. Quan es va produir aquella notícia estàvem enllestint el projecte Sitges Cardioprotegit i Saludable i en una de les reunions de seguiment de la iniciativa vam abordar el cas de l’estació de Sants. En aquells moments el projecte per aplicar a Sitges ja estava en la fase final i era el moment ideal per a imaginar-nos aquell cas traslladat a Sitges. Va ser una bona manera d’il·lustrar una suposició perfectament real.

I és que a Catalunya, cada any moren 3.000 persones per mort súbita. És a dir, 10 al dia. Són moltes. Moltíssimes. Quan es produeix un infart, els 10 primers minuts resulten fonamentals. Per aquest motiu, la possibilitat de disposar d’aparells desfibril·ladors repartits pel municipi pot constituir un suport determinant en molts casos.

El desenvolupament d’aquest projecte estava previst en el Pla de Mandat i és un exemple del treball compartit i de plena complicitat de l’Administració i agents socials i econòmics. La implantació d’aparells desfibril·ladors ens permetrà donar respostes a casos concrets. Però el pla requereix també de mesures de prevenció, que fomentin i difonguin una cultura d’hàbits i alimentació saludable. En aquesta línia, estem treballant conjuntament amb els restaurants per a que ofereixin menús saludables, que afavoreixin un model de salut pública de qualitat. Una altra línia integrada en el pla serà la creació de rutes  a peu, que fomentin la vida saludable i la realització d’exercici.

Sitges Cardioprotegit i Saludable neix com un servei que aporta solucions, però també que vol treballar en la prevenció per dibuixar una qualitat de vida extensible al conjunt de la població.