dimarts, 10 de setembre del 2013

Diada Nacional 2013: horitzó de llibertat

L’11 de setembre de 2013 torna a tenir, com ja va succeir l’any passat, un protagonisme i un relleu especial. L’actual procés obert pel nostre país per poder decidir el nostre propi futur és en un punt de no retorn en el qual cada dia fem un pas endavant. Enguany, la Via Catalana llançarà un nou missatge al món: Catalunya vol ser un nou estat d’Europa. I ho volem fer amb voluntat d’entesa, de diàleg i de civisme que caracteritza les nostres aspiracions nacionals. Us reprodueixo el BAN que, com a alcalde, he fet per a la Diada Nacional del 2013:

“Sitges va patir el seu propi 11 de setembre, encara que no amb la crueltat de la capital de Catalunya. Un any abans, corria el mes de juliol de 1713, quan les tropes borbòniques van entrar a la nostra Vila, posant-la sota domini del rei Felip Vè. Sitges, aquesta petita part del país, com la resta de pobles de la comarca, perdia les llibertats nacionals seculars un fatídic 27 de juliol de 1713.

27 de juliol, a Sitges; 11 de setembre, a Barcelona, són un referent en la història d'aquesta nació que som, d'aquest país que construïm. Les dates, però, poden ser insignificants. No pas les persones. Les que perderen la vida, les que veieren els seus projectes personals i col·lectius estroncats, pobles sencers anorreats. Lluny ens queda aquell segle XVIII. Però més a prop ens queda el segle XX, el de la recuperació de les institucions d'autogovern. I ara, el segle XXI, ens ha de dur a l'orgull nacional de viure plenament al servei de les persones.

La nació no tindria sentit sense posar en valor primerament els catalans i les catalanes, sense cap distinció ni d'origen, ni de parla, ni de condició, ni d'orientació. La Catalunya del segle XXI s'ha de continuar construint des del progrés, la igualtat, la llibertat i la justícia social.

Engalanem balcons i finestres amb la senyera. Que tothom vegi que la nació completa se sent i es fa a cada llar, a cada poble, vila o ciutat. Us convido a participar en l'acte institucional que farem a Sitges el dia 11 de setembre a les 11 del matí davant l'estàtua del Doctor Robert de la Plaça de l'Ajuntament.

El país viu moments difícils, no pas tràgics com el 1713 i 1714. Però viu un moment, on el futur, pot ser millor, molt millor. Només cal actitud positiva, perseverança, ideals d'inclusió, capacitat de resistència i escoltar la voluntat del poble.

Vivim aquesta Diada Nacional amb un horitzó de llibertat. Visca Sitges i Visca Catalunya!”.