divendres, 21 de setembre del 2018

Ban de la Festa Major de Santa Tecla 2018


Vilatanes i vilatans,

Sitgetanes i sitgetans de totes les edats, amb una atenció especial en els més petits, esperen amb ànsia l’arribada de Santa Tecla. Amb aquesta celebració tanquem un any més el cicle festiu de la Festa Major, que va assolir el seu zenit amb Sant Bartomeu, i ho fem en un moment històric en què tot aquest conjunt ha rebut el reconeixement, per part de la Generalitat de Catalunya, de la declaració de Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Totes dues celebracions representen un dels màxims exponents de la identitat cultural sitgetana. Cultural vol dir festiva. Vol dir folklòrica. Vol dir patrimonial. Aquest és el nostre ADN, local i universal alhora, pel qual hem de tornar a vetllar durant aquests dies, amb la mirada posada en els més petits, que són la llavor de la continuïtat, entesa com a preservació d’una tradició però també com a renovació.

El model de festa pel qual hem apostat des de Sitges no és el d’una foto fixa que es perpetua amb el pas del temps. Valorem força les arrels del nostre folklore, però som conscients que la celebració millora en la mesura que sap ser intel·ligentment permeable a les influències de les transformacions històriques que experimenta tota comunitat. En els darrers anys Sant Bartomeu i Santa Tecla han mirat més enllà del nucli històric de la vila i han integrat els barris amb el canvi de recorregut d’unes processons que han passat per carrers que dècades enrere havien estat camps i vinyes. Aquest sol fet ha confirmat el dimensionament de la Festa Major a una realitat demogràfica que no ha parat de créixer. Voldria remarcar, en aquest sentit, el compromís amb els barris dels darrers regidors de Tradicions i Festes, Magí Almirall i Rosa Tubau, així com de les comissions, a l’hora de nomenar presidències de la comissió i pendonistes. 

L’element que singularitza el nostre model de Festa Major és, però, el protagonisme del poble, el dels nens i nenes en especial durant Santa Tecla. Les nostres festes són, així, la més gran manifestació democràtica, més enllà fins i tot del que pugui succeir en els moments centrals de celebració. Cal recalcar, en aquest sentit, el paper que han anat assumint els diferents integrants de les comissions municipals de Sant Bartomeu i Santa Tecla, escollits pel ple municipal per assumir l’organització de les festes. La periodicitat amb què es renova aquest òrgan de participació ciutadana s’ha intensificat darrerament. Cada dos anys hi tenim saba nova al capdavant, i això contribueix a la renovació i ajuda a la modernitat. Aquest és el nostre model.

Torna un cop més Santa Tecla i cal recordar que el 23 de setembre és enguany doblement dia festiu. Per diumenge i per patronal. Cal que comerços i establiments romanguin tancats; així com prendre les mesures de precaució adients davant el foc, i tenir en compte que és prohibit estacionar per on passen cercaviles i processons.

És moment de deixar-se emportar per la festa, conscients de la seva transcendència. És l’última de l’any. Tinguem-la present, gaudim-la, mimem-la i preservem-la com es mereix.

Visca Santa Tecla i visca Sitges!