dimarts, 11 de setembre del 2018

Discurs de la Diada Nacional de Catalunya


Bon dia i bona Diada Nacional a totes i tots.

Regidores i regidors de l'Ajuntament de Sitges.
Alcalde Jordi Serra, Alcalde Pere Junyent.
Representants d'entitats, associacions de veïns, clubs esportius i col·lectius de tot el municipi,
Cos de la Policia Local i cos de Mossos d'Esquadra,
Colla Jove de Castellers de Sitges,
Escola de Grallers de Sitges,

Vilatanes i vilatans,

Vull començar les meves paraules en motiu d'aquesta Diada Nacional de Catalunya 2018 per retre el degut homenatge i reconeixement, així com reivindicar la seva llibertat immediata, de totes les persones injustament empresonades i exiliades:

Jordi Cuixart i Jordi Sánchez.
Molt Honorable President Carles Puigdemont.
Molt Honorable Presidenta Carme Forcadell.
Honorable Vicepresident Oriol Junqueras.
Honorables Conselleres Dolors Bassa, Meritxell Serret, Clara Ponsatí.
Honorables Consellers Joaquim Forn, Raul Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Antoni Comín, Lluis Puig.
Diputades Anna Gabriel i Marta Rovira.


Mai podrem estar-vos prou agraïts per escoltar la veu del poble i per lluitar pel nostres drets. Gracies per la vostra dedicació, pel vostre sacrifici personal, pel vostre pacifisme i per la vostra determinació defensant la democràcia i l'exercici del dret a decidir.

A totes i tots, també a les alcaldies, a les regidores i regidors, a les veïnes i als veïns de municipis d’arreu de Catalunya, encausats injustament per desobediència, per terrorisme o per rebel·lió (quan aquí mai s’ha actuat amb violència), com la Tamara i l’Adrià, sapigueu tots que avui us tornem a dir ben fort que us estimem i als que heu hagut de deixar la vostra família i la vostra terra sapigueu que ... US VOLEM A CASA!


Perquè, sitgetanes i sitgetans, el passat 1 d'octubre de 2017 el poble de Catalunya va decidir auto determinar-se. El poble de Catalunya, amb tot l'aparell repressor de l'Estat en marxa, va demostrar tenir la voluntat de voler i de poder decidir lliurement el seu futur polític. I ho va fer pacíficament, amb civisme i amb una gran capacitat d'autoorganització, de coordinació i de valentia. Inclús quan la repressió va arribar a la violència física contra les persones, en pobles petits, viles i ciutats, contra dones i homes de totes les edats que exercien el seu dret a vot o que defensaven el dret de poder decidir lliurement.

Mai oblidarem aquelles imatges tan colpidores de les càrregues policials. Persones colpejades, persones arrossegades, persones ferides, persones sagnant. Són imatges que ja formen part de la memòria col·lectiva de la nostra nació. D'una memòria que no oblida, que no vol passar pàgina, però que sense oblidar i sense passar pàgina, sí que vol mirar endavant, sobre tot pel nostre futur més immediat i pel futur dels nostres fills i filles.

Aquest mirar endavant passa i passarà sempre per la veu del poble. Per l'opinió que les ciutadanes i els ciutadans lliures de Catalunya desitgin. Perquè això és el més important en democràcia. Perquè això són els mandats populars. Mandats que són el resultat de l'expressió de la voluntat de la gent.


El mandat i la memòria de l'1 d'octubre persisteix. Per això al Ple municipal de l'Ajuntament de Sitges del proper 24 de setembre es debatrà nomenar Plaça de l'1 d'octubre de 2017 a un espai de la vila. En recordança de tot el que significà aquesta jornada.
Per la violència patida, Sí. Però també, a l'ensems, per la determinació de la gent del poble.

Com deia, la memòria de l'1 d'octubre persisteix. I també la del 27 d'octubre. I especialment la del 3 d'octubre, el dia de l'aturada de país, que aglutinà persones de tot tipus de pensament i de condició per reivindicar la dignitat del poble de Catalunya i per condemnar la repressió exercida per l'Estat espanyol contra la ciutadania catalana el dia del referèndum.

Sempre guardarem en el record aquesta Plaça de l'Ajuntament plena de gom a gom aquell 3 d'octubre de 2017. Tothom estava commocionat, agafant-se de les mans. Un sol crit unànime ressonava com una sola veu: SOM UN SOL POBLE. Vam caminar fins al Cap de la Vila, on també s'hi aplegà una gernació que acabant cantant cançons que tantes vegades havíem cantat o sentit cantar en èpoques passades.

A títol personal, no oblidaré mai baixar tot el carrer Major, abraçant-me i donant-me la mà, amb un jove sitgetà que duia una bandera espanyola cenyida a la cintura. Malgrat probablement les nostres diferencies ideològiques i polítiques, malgrat fins i tot no compartir els mateixos sentiments nacionals, aquell dia tots dos compartíem el mateix. Compartíem un mateix dolor. Compartíem una mateixa manera de veure la coses. Tots dos teníem clar que la violència no porta enlloc. Tots dos teníem clar que la democràcia i els drets humans són el valor suprem a defensar, fonamentat en el respecte, la convivència i la pau.

Aquest és el real i veritable poble de Catalunya. Parlis la llengua que parlis. Vinguis d'on vinguis. Pensis el que pensis. Sigui quina sigui la teva condició. Creguis el que creguis. Votis el que votis. Estimis com estimis. Això és la Catalunya del segle XXI. La de tots i totes. La que sempre defensarem en pau, en convivència i en democràcia.

Per això, i recollint el testimoni del passat 27 d'octubre, m'ha semblat molt adient compartir amb tots vosaltres aquesta Diada Nacional tot allò que ens pot unir i ens uneix com a poble ... com són ... els valors republicans. Els valors republicans de la fraternitat, la igualtat i la llibertat.

La FRATERNITAT perquè sempre defensarem les oportunitats per a tothom. Una societat sitgetana i catalana construïda des de la justícia social, amb polítiques socials serioses i suficients, adreçades a totes les persones, sobre tot a aquelles que més ho puguin necessitar. Una societat inclusiva, solidària amb ella mateixa, participativa i en xarxa, que pugui exercir amb totalitat els deus drets civils.

El valor republicà de la IGUALTAT. Pel que dèiem fa una estona. Perquè som un poble molt divers, tant el sitgetà com el català. De Moltes llengües, ideologies i orígens  (gairebé 100 nacionalitats diferents convivim a Sitges). I aquesta diversitat l'exercim amb tolerància, respecte i capacitat d'integració. No fem cap diferencia ni per gènere, ni per orientació sexual. Volem viure en una societat igualitària i justa.

I finalment el valor republicà de la LLIBERTAT. Tant de les llibertats individuals, molt importants, com de les llibertats col·lectives. L'article primer del Pacte Internacional dels Drets Civils i Politics de Nacions Unides proclama que "tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació". Un dret al qual no renunciem malgrat les negatives constants del Regne d'Espanya. Una llibertat que vol dir, en definitiva, capacitat de decisió per poder administrar-nos millor i per donar major qualitat de vida als nostres conciutadans i conciutadanes.


“Lo dice Naciones Unidas: Todos los pueblos tienen derecho a la libertad. Todos los pueblos tienen derecho a la autodeterminación”.

“Les Nations Unies le disent : Tous les peuples ont le droit à la liberté. Tous les peuples ont le droit à l'autodetermination”.

“The United Nations says it : All peoples have the right to freedom. All peoples have the right to self-determination”.

Un dret que tots nosaltres, les catalanes i els catalans, ja exercim en la mateixa Catalunya: en el reconeixement del poble aranès. L'únic territori de la gran nació d'Occitània on l'occità -anomenat aquí aranès- és llengua oficial i on les seves institucions històriques d'autogovern han estat restablertes.

"Lo pòble de Catalonha defend las libertats dels pòbles. E per aquò totjorn respectarà la volontat del pòble aranés e la siá capacitat de poder decidir liurament lo sieu futur nacional".


Benvolgudes i benvolguts compatriotes,

Som un poble cívic i pacífic, que només volem el millor pels nostres fills i filles, pels nostres nets i netes : poder viure en pau, en plena convivència, sense diferències i amb una generació de prosperitat que ofereixi oportunitats per a tothom. Un poble que no tingui cap més dret que els que tenen els altres pobles i nacions lliures del món.

Aquesta és la realitat i la voluntat del nostre país. Amb la perseverança que començà aquell llunyà 11 de setembre de 1714, continuem, doncs, treballant plegats per aconseguir-ho, com hem fet sempre, de manera pacífica, cívica i democràtica, sumant més gent, sumant a tothom.
Amb els 3 valors republicans clàssics, però també amb els nous valors republicans propis del segle XXI, com són el benestar, la sostenibilitat, la justícia, l'equitat, la cultura, l'educació, la prosperitat, el coneixement, la transparència, la participació i el compromís cívic.

Des de Sitges, i amb la resta de catalans i catalanes, continuem caminant perquè en un futur proper puguem aconseguir aquesta república de dones i homes lliures en una Catalunya plenament sobirana.


Com diu la cançó de Txarango :

"Gent de mar, de rius i de muntanyes.
Ho tindrem tot i es parlarà de vida.
Anem lluny, serem molts empenyent endavant.
Qui sembra rebel·lia, recull la llibertat.
Que no ens guanyi la por.
El demà avui és nostre.
Tu i jo agafant l'horitzó".


Sitgetanes i sitgetans, per la República :

Visca Catalunya !