dilluns, 3 de desembre del 2018

Discurs de la Nit de Premis Sitges


Regidores i regidors de l'Ajuntament de Sitges, creadors, gestors culturals, estudiosos, representants d’associacions i col·lectius, senyores i senyors, molt bona nit a tothom.
Acomiadem avui, al saló teatre de la Societat Recreativa El Retiro, la vint-i-unena edició de la Nit de Premis Sitges. Vagi per endavant la meva felicitació a totes i tots els premiats. També, com deia a l’inici de l’acte la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, als qui estan al seu darrera, com a mestres, o bé com a acompanyants que els animen en la seva tasca. Tots ells contribueixen a la Cultura de Sitges, que és el gran tema d’una cerimònia com la d’avui.

La Nit de Premis Sitges que estem a punt d’acabar és, alhora, la darrera del present mandat. A partir del maig vinent, li tocarà a un altre govern agafar el relleu, en el conjunt dels àmbits que conformen la gestió municipal, però també específicament en el de la Cultura. 

Durant el mandat 2015-2019 hem treballat per enfortir tots aquells aspectes de la cultura local que ens caracteritzen com a sitgetans. Tant aquells que ens connecten amb el que és més nostre com amb els que ens atorguen projecció internacional. Ha estat una tasca dura, però agraïda, que s’ha centrat en allò que és genuí nostre, en l’essencial. Per aquest motiu, tots els nostres esforços com a ajuntament s’han centrat en seguir el fil que ens ha estat llegat dels nostres avantpassats. Per aquest motiu, també, el nostre ha estat un projecte pensat en el futur. Hem mirat d’assentar amb fermesa les bases del que vindrà en els anys vinents. Hem acompanyat i tingut cura d’allò que s’ha de preservar, alimentar i potenciar.

Hem posat la nostra atenció en projectes concrets, sí, però en el moment de dissenyar el nostre Pla de Mandat, al qual hem estat fidels, hem tingut prèviament molt en compte l’esperit que havia de guiar les nostres accions. Sitges és, com ha dit la regidora, una població amb denominació d’origen. Això vol dir, per començar, que apostem per una cultura amb caràcter. Que defensem el caràcter de la nostra cultura. 

Fa poques setmanes, amb motiu de la inauguració de l’exposició del centenari de Maricel, el president Quim Torra ho deia amb tota claredat: “No heu de reclamar la capitalitat cultural. Sou capital cultural“. Crec que no cal afegir res més.

A Sitges som molt conscients, doncs, del valor de la cultura. En fem bandera. Durant aquests quatre anys, a més, hem defensat la cultura com a dret bàsic. La cultura és un dret que ha d’estar a l’abast de tothom. Això vol dir, entre d’altres, Cultura de Proximitat, un altre dels ‘leit motiv‘ que hem seguit durant aquest mandat. I vol dir, a més, talent local. En un sentit bidireccional, per tant, hem treballat perquè la cultura arribi arreu i a tothom, però també per promoure la creació sorgida de la nostra vila.
També respon a aquesta revalorització de la cultura el reconeixement de l’àmbit cultural com a atractiu turístic base de la marca Sitges. Si volem que la nostra sigui una destinació de qualitat, hem d’apostar per la cultura. Durant el present mandat, ens hi hem posat a fons i esperem que el proper govern segueixi per aquesta via.

Més enllà de tots aquests enunciats que connecten allò que som amb allò que sens dubte arribarem a ser hi ha la gestió concreta, de la qual també n’hem de fer esment. És en les accions que hem dut a terme que es constata aquesta continuïtat a la que feia referència. N’esmento les principals: 
– Hem sentat les bases per a la rehabilitació de Can Falç, el projecte que permetrà recuperar l’emblemàtic edifici del passeig i convertir-lo en un espai museístic que mostrarà el passat agrícola i mariner de la vila.
– En ben pocs dies farem efectiva la compra del Patronat. Això permetrà, tot seguit, recuperar un equipament durant tants anys abandonat i destinar-lo als usos que els vilatans i les vilatanes determinin.
– Hem començat a recuperar l’ermita i la masia de Santa Bàrbara. Precisament aquest diumenge celebrarem amb un aplec la recuperació del primer d’aquests dos equipaments. Hi sou tots convidats.
– A més, hem recuperat els Jardins de Terramar, i en especial les bases, i hem atorgat a aquest indret un sentit que el situa en el primer pla que es mereix: el d’esdevenir seu del Festival Jardins Terramar, un esdeveniment que en properes edicions ha d’enfortir el seu posicionament com a certamen musical de referència del litoral sud de Barcelona i de l’Eix Diagonal. 
– D’altra banda, hem contribuït a donar una important embranzida a la recuperació del conjunt museístic de la nostra vila amb dues actuacions remarcables, que incideixen en l’ampliació d’espais expositius: 

  • Estem a punt de començar els treballs del projecte de restauració integral del Palau de Maricel. Coincidint amb el centenari de la seva finalització, donem inici a unes obres que, sobretot, han de permetre la tan esperada museïtzació del conjunt arquitectònic noucentista.
  • Tanmateix, també s’ha donat llum verda a l’ampliació de la Fundació Stämpfli, que passarà de les tres sales actuals a tenir-ne tres o, el que és el mateix, gairebé triplicarà la seva superfície, passant de 300 a 800 metres quadrats.

Totes aquestes actuacions a les que he fet referència representen una important millora del nostre patrimoni arquitectònic i natural. Pensant en el conjunt, hem deixat a punt el Catàleg del Patrimoni, un ambiciós document que en el proper mandat s’haurà de desplegar.

Com ho hem fet amb el conjunt de la nostra gestió, hem donat un pes important a la Governança Compartida. Una governança compartida que ens ha fet apostar per la participació ciutadana, com la que hem dut a terme amb el Pla d’Equipaments. Aquest document, que ha de servir de full de ruta per al futur, preveu noves instal·lacions, entre les quals caldria ressaltar la futura biblioteca central-arxiu als nous sectors en desenvolupament de Santa Bàrbara i la Plana.

La mateixa noció de Governança Compartida ens ha fet aprofundir en el model de les comissions participatives. Hem aconseguit que les principals festes del municipi tinguin la respectiva comissió, amb participació de la ciutadania. El treball que han fet, en aquest sentit, ha estat notable i enriquidor per al nostre folklore.

Per últim, en aquest temps hem fet tot el possible per estar al costat de les nostres entitats, d‘associacions com la Societat Recreativa El Retiro o el Casino Prado. Tot això, malgrat el pas enrere que han significat les noves línies de control de les subvencions i de les pròpies entitats. Confiem que en un futur el context millori i en qualsevol cas encoratgem als nous consistoris que hagin de venir a seguir donant suport a aquests col·lectius que durant dècades han constituït l’espina dorsal de la nostra rica vida social i cultural.

M’acomiado... Moltes gràcies, de nou, a tots els guardonats i als qui feu possible aquesta nit. 
Moltes gràcies  i bona nit.