Ahir vaig tenir la sort, com a alcalde, de viure en directe i durant tot el seu recorregut el Ral·li de Cotxes d’Època Barcelona-Sitges, per a nosaltres, “el Ral·li”, com el coneixem des de sempre. Vaig fer tot el recorregut en un meravellós vehicle antic habitual al Ral·li, amb l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i plegats vam poder compartir la màgia d’un esdeveniment que desperta complicitats i provoca il·lusions, tant entre els participants com entre els milers de persones que surten al carrer a veure’l i viure’l.
Sitges deu molt al Ral·li, com també al Corpus o, en un altre nivell, la Verema, gràcies a la iniciativa original de l’entitat de la societat civil Foment del Turisme de Sitges. Són tres festes que formen part de la base del nostre calendari festiu i que han contribuït de manera decidida a dibuixar la nostra imatge com una de les poblacions turístiques i culturals de referència del nostre país. El Ral·li mai no deixa de sorprendre’ns en positiu. Malgrat que molts l’hem vist tota la vida (enguany n’hem celebrat la cinquanta-quatrena edició) i el seu perfil ens sembla cada any el mateix, la corrua de cotxes que enfilen les costes, s’aturen al Port, recorren els carrers del centre i arriben a la Fragata és un espectacle en el seu sentit més ampli. El Ral·li és cada any el mateix, si bé cal reconèixer i subratllar el notable i lloable esforç que fan els organitzadors i patrocinadors per incorporar nous participants, que reforcen i milloren el panorama de participants. Però el fet que essencialment el Ral·li mantingui el perfil convocatòria rere convocatòria és el que el fa gran i el situa com una manifestació social de primer ordre.
Tot i el pas dels anys, el Ral·li manté el seu esperit de convocatòria i conserva el seu encant i capacitat d’atracció. Ahir mateix vam tenir l’oportunitat de tornar a copsar la fortalesa d’aquesta iniciativa. Una munió de visitants van aprofitar la celebració d’una nova edició d’aquest museu sobre rodes per venir a Sitges i que la nostra vila tornés a ser protagonista, un cop més, als mitjans de comunicació.
El Ral·li, el Corpus i la Verema són una peça cabdal del nostre panorama festiu tradicional, sobretot el que està pensat, fonamentalment, per atreure’n l’atenció i l’interès de visitants i, per tant, contribuir a dinamitzar l’economia local. En un altre ordre situaríem la Festa Major o Santa Tecla (que expressa, com cap altra, la nostra identitat col·lectiva) o el Carnaval (que és la festa que reuneix el major nombre de participants i visitants alhora). I en aquest itinerari de festes i esdeveniments absolutament arrelades al nostre calendari (al qual caldria afegir-ne el Festival, la Mitja Marató o la Setmana Santa, entre d’altres), ara n’irrompen de noves amb força renovada i plantejaments cada cop més ambiciosos. El Festival de Patchwork n’és probablement la millor mostra.
Aquesta setmana, el Festival Internacional de Patchwork torna a Sitges, amb més de 80 estands, exposicions, cursos i una llarga llista d’iniciatives, que situen aquesta trobada com la més destacada de l’Estat. En els darrers anys, hotelers, comerciants i el conjunt dels sitgetans hem copsat la importància que ha adquirit aquest Festival per a l’economia, la imatge i la projecció turística de la vila. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament hem apostat per a que aquesta nova edició assoleixi un creixement encara més gran. Iniciatives com aquesta constitueixen una de les línies de treball que cal reforçar i potenciar per a contribuir a la dinamització econòmica.