La setmana passada vaig signar amb el diputat d’Hisenda i Recursos Interns de la Diputació de Barcelona, Carles Russinyol, l’acord de cessió gratuïta a l’Ajuntament de Sitges durant sis anys de l’edifici Miramar, propietat de l’organisme provincial, per a usos administratius i dependències municipals. És la primera vegada que l’ús d’aquest edifici, de valor patrimonial i públic de significativa importància, se cedeix a l’Ajuntament més enllà del limitat marc d’una legislatura. És a dir aquesta durada del conveni –en contra de la tònica dominant en els darrers anys– es fa pensant en el futur i no únicament en les necessitats del present: sense especular políticament sobre quins governs que el gestionaran, tant a l’Ajuntament com a la Diputació.
Amb aquest acord, el Miramar permet reubicar una part substancial de les dependències municipals, que des de fa gairebé dos anys han estat concentrades a l’edifici Sitges Reference, a les Pruelles. La cessió és determinant per a tancar definitivament la trista etapa d’aquest edifici nou, que ha estat un negoci desastrós per a l’Ajuntament, en el qual, per culpa de decisions errònies i mancades de cap previsió, hem hagut de destinar diners per partida doble: com a inversió inicial i per a pagar un lloguer que mai s’hauria d’haver produït. El Sitges Reference escenifica el model de gestió pública que ha dut a la crítica situació financera que patim actualment.
El Miramar acollirà dependències municipals en les plantes superiors i mantindrà la planta primera i parcialment la planta baixa per a usos culturals i públics, amb la voluntat que les instal·lacions estiguin al servei de les entitats i associacions sitgetanes. La manca d’altres locals públics on ubicar-hi oficines municipals i l’expressa negativa d’aquest govern de destinar diners a lloguers innecessaris aconsellen aquesta reconversió parcial del Miramar en dependències de l’Ajuntament. La necessària ubicació de dependències municipals no altera l’ús i la funció artística i creativa que aquest edifici desenvolupa en el mapa cultural de la vila. La Regidoria de Cultura gestionarà els espais de les plantes baixa i primera per a exposicions, activitats, projeccions i altres iniciatives culturals.
Amb aquesta mesura –sumada a una planificació rigorosa dels serveis municipals i l’atenció al públic– aconseguim, d’una banda, reduir el dèficit acumulat i, d’una altra, recuperar la centralitat de bona part de les oficines municipals, mentre continuem donant resposta a part de les necessitats culturals de Sitges.
dimarts, 6 de novembre del 2012
El Miramar, patrimoni de Sitges
Etiquetes de comentaris:
Cultura,
Edifici Miramar,
Gestió,
Política cultural,
Sitges Reference