divendres, 22 de febrer del 2013

Tindrem universitat!


Ahir vaig tenir el plaer i la satisfacció de signar amb el president de l’Institute of the Arts Barcelona, Mark Lethem, l’acord que porta a Sitges el Centre d’Estudis Superior d’Arts Escèniques. Es tracta d’una excel·lent notícia que, per una banda, avala la projecció i les possibilitats que, tot i les grans dificultats actuals, té la nostra vila i, per una altra, consolida un projecte en el qual hi hem treballat de valent i amb la discreció necessària des del Govern municipal.

L’arribada del Centre d’Estudis Superior d’Arts Escèniques és el resultat d’una aposta decidida, ferma i estratègica per dotar la vila d’uns estudis universitaris. L’escola s’instal·larà al Sitges Centre de Disseny, tindrà rang universitari i impartirà estudis d’interpretació, dansa, teatre musical, música pop, escenografia, creació i administració d’empreses artístiques i producció cinematogràfica. La Norwich University of the Arts certificarà els estudis.

Es tracta del primer centre d’aquestes característiques que s’obre a l’Europa continental, és a dir, fora del Regne Unit, d’on procedeix l’escola. El curs 2013-20-14, d’aquí pocs mesos, començaran les classes i arribaran els primers alumnes.

Amb la implantació d’aquest centre Sitges recupera la condició de vila universitària. No és la primera vegada que Sitges té estudis universitaris, però sí que es tracta d’un projecte que mira a mig i llarg termini. A mitjans dels noranta, Sitges va ser l’escenari de l’Escola d’Hoteleria, fins que es va fusionar amb el CETT, fet que la va obligar a abandonar la vila. Sitges també va acollir estudis universitaris d’estiu, als anys vuitanta, de la mà de la Universitat Menéndez y Pelayo, i a finals dels noranta, amb uns cursos de cinematografia realitzats conjuntament amb l’ESCAC.

Molts municipis aspiren a guanyar l’etiqueta de “vila o ciutat universitària”. És una condició que aporta prestigi. Ens satisfà, òbviament, que aquest nou centre universitari contribueixi a reforçar el prestigi institucional de Sitges. 

Amb tot, la principal aspiració que ens ha mogut a treballar per aconseguir que aquesta iniciativa aterrés a Sitges ha estat d’ordre socioeconòmic i cultural. L’estímul per atreure empreses, inversions i iniciatives que generin moviment econòmic; la creació de noves oportunitats per a amplis sectors de la població, i la condició de plataforma cultural que exercim com a localitat es reforcen clarament amb l’obertura d’aquest centre universitari.

Es tracta d’una excel·lent notícia que confirma que la feina pot donar resultats si es realitza amb el rigor i les formes adequades. Aquest projecte ha estat fruit d’un treball al qual ens vam dedicar tot just iniciada la legislatura, l’estiu del 2011. I durant aquest temps no hem volgut anunciar ni fer públiques les taules de treball ni les negociacions desenvolupades perquè no ens agrada fer volar coloms. No era el moment d’anunciar res que no estigués tancat, com va fer l’anterior Govern municipal, que mai no va arrribar a tancar cap acord amb els inversors que perseguia. La nostra línia, precisament, ha estat radicalment diferent: treballar amb discreció i amb rigor i anunciar els acords un cop han estat tancats.

Avui podem mostrar-nos satisfets que l’acord signat amb l’Institute of the Arts Barcelona i la feina realitzada avalen que Sitges disposarà d’un centre universitari de vocació internacional i d’expressió cultural el proper curs.