La setmana passada vam presentar el resultat de l’auditoria encarregada pel nou Patronat de la Fundació de l’Hospital Sant Joan Baptista, que tenia per missió avaluar el procés en la venda d’actius immobiliaris en el període 2009-10. L’informe exposa que en aquells dos anys es van vendre cinc immobles i que es van efectuar un 29,2% per sota del preu de mercat d’aleshores.
El resultat de l’informe posa de manifest que hi va haver unes actuacions efectuades pel Patronat en aquella època que podrien ser objecte d’una gestió qüestionable. L’auditoria apunta que en la venda d’aquests cinc immobles no es va seguir el procediment aconsellat (que no obligatori): una taxació immobiliària que en detallés el preu real i un procés d’informació pública per conèixer si hi havia altres ofertes. El document ens permet concloure que les obres d’ampliació i rehabilitació no van gestionar-se amb la deguda prudència que acompanya una operació d’aquest tipus i van ocasionar una tensió de tresoreria que van obligar a la venda de patrimoni sense seguir el procés aconsellat.
Ara serà el torn del Protectorat de Fundacions de la Generalitat de Catalunya, a qui hem lliurat el resultat de l’informe, i que haurà de determinar si aquesta actuació va generar perjudicis econòmics per a l’Hospital.
Malauradament, l’auditoria confirma les nostres sospites, que van acabar ocasionant un canvi en la gestió de la Fundació, ara fa vuit mesos, amb l’única finalitat de salvaguardar els interessos de l’Hospital (que són els interessos del poble de Sitges). I dic malauradament, perquè tant de bo ens haguéssim equivocat en les nostres prediccions. L’auditoria permet copsar que l’actuació de la presidència, l’administració i els patrons no va estar acompanyada del rigor que mereixen operacions com aquestes.
L’actuació que l’Ajuntament que encapçalo ha dut a terme en tot aquest procés ha buscat, per damunt de tot, defensar els interessos de l’Hospital, tant des del punt de vista econòmic com en la seva gestió. Quan vam renovar el Patronat de la Fundació ens vam comprometre a executar una gestió transparent. L’Hospital és, efectivament, una institució privada, però en la qual intervé l’Ajuntament (l’alcalde n’és el president); i això és un motiu suficient per a exigir transparència, rigorositat en la seva administració i igualtat d’oportunitats en tots els processos. El valor i el simbolisme que l’Hospital té per als sitgetans accentua aquesta exigència de gestió escrupolosa, estricta i transparent.
La realització de l’auditoria i el procés que ara seguirà dins la Generalitat n’ha estat el primer pas. Però no és pas l’únic. Amb l’arribada del nous membres que componen el Patronat encapçalat per Fernando Herráiz, s’estan revisant els protocols de selecció de personal i proveïdors, d’ingressos de residents i de gestió d’immobles. Aquesta nova línia de gestió serà una garantia per a la plena recuperació de la confiança col·lectiva en una institució de la qual sempre n’hem estat orgullosos.