dissabte, 8 de febrer del 2014

La gestió econòmica rigorosa genera resultats positius

El passat dimecres vam celebrar a l’auditori de l’Edifici Miramar la tercera Audiència Pública. Vaig preparar aquest acte amb la mateixa fe i convicció que ara fa un any i mig vam convocar-ne la primera; és a dir, com una oportunitat que té l’alcalde per a mostrar les línies generals de l’acció de govern, l’oportunitat que tenen els veïns de preguntar i criticar tot el que creguin oportú al seu alcalde; i l’oportunitat que tenen les dues parts de dialogar de manera constructiva per a millorar la gestió municipal i els problemes dels sitgetans.

En vaig sortir força satisfet d’aquesta Audiència. Fos perquè el govern té ara més acció de govern per a exhibir, fos perquè els projectes que tenim per executar aquest 2014 són realment il·lusionants o fos perquè el diàleg que vam tenir tots plegats en aquesta trobada va resultar constructiu, profitós i una mostra que, malgrat les visions diferents, compartim una mateixa voluntat per a fer un Sitges millor.

La fórmula de l’Audiència és una bona eina per articular diàlegs i construir complicitats. I, al mateix temps, exposa com en pocs casos una pràctica de transparència i participació. Més enllà des dos tòpics, ens creiem tots dos conceptes. I el següent pas que ho confirma és que el següent pressupost municipal oferirà l’oportunitat de realitzar propostes reals i actives als ciutadans. Els veïns tindran molt a dir –i a proposar o criticar– en l’elaboració del proper pressupost.

Dels resultats d’aquesta darrera Audiència em quedo amb diversos punts. En primer lloc, l’evidència que una gestió econòmica rigorosa i de control de la despesa genera resultats, malgrat els sacrificis que provoca en un primer terme. Hem aconseguit eixugar el dèficit –malgrat que el deute encara és molt important i condicionant–; i això s’ha traduït en unes actuacions que han resultat molt necessàries que no haguéssim pogut realitzar amb l’estat que presentaven les finances municipals el 2011. Com per exemple: la portada de sorra a les platges de Sitges (molt malmeses a causa dels temporals) va aconseguir salvar la campanya; la creació del Carnet Blau i el Menjador social han estat una actuació imprescindible per a gent que necessita aquests serveis; la reducció de les tarifes del bus, que n’han reduït el seu impacte; i el traspàs a l’Ajuntament del casal d’avis del carrer de Joan Maragall, que, si no hagués estat per aquesta actuació, hauria d’haver tancat en no voler-lo assumir l’entitat financera que ha absorbit Caixa Penedès.

En segon lloc, els projectes que realitzarem aquest 2014 també resulten engrescadors. Apostem per millorar les polítiques de prestacions socials; reordenem la gestió municipal per tal d’agilitzar la creació d’empreses i els serveis als emprenedors; fem noves passes endavant en la promoció turística i la captació d’empreses i iniciatives com la recentment arribada Institute of the Arts Barcelona, i executarem un notable paquet d’actuacions de millora pública que giren entorn la conservació del patrimoni: inauguració de la reforma dels museus seguint criteris de conservació patrimonial, rehabilitació de la biblioteca i de l’edifici del Prado, millora del túnel de Vallbona i substitució de les rajoles d’un tram del passeig de la Ribera.

I, per últim, de l’Audiència de dimecres em quedo també amb la solidesa que mostra aquest govern municipal, com es demostra en el dia a dia de l’acció de govern i el treball interdepartamental. Les formacions que integren l’actual govern són les tres úniques que no han hagut de moure la llista dels electes a causa de baixes –justificades o no– i ha estat capaç de pactar pressupostos, actuacions o mocions amb tot l’arc de representació municipal.

Tinc fe en el 2014. Serà un any encara d’esforços i dificultats, però també serà un exercici en el qual es posarà de manifest que alguns dels sacrificis dels anys anteriors eren, a més de necessaris, una inversió per guanyar el futur.