Fer aportacions de sorra a les platges més malmeses per la dinàmica del litoral és un tema complex que sempre genera debat allà on s’efectua. En el cas de Sitges, al govern tenim clar que aquesta no és una solució definitiva. Però, de la mateixa manera, també estem convençuts que és la millor opció per a l’estat actual de les nostres platges i el seu futur més immediat. Actuar decididament pensant en el curt termini no ens impedeix seguir treballant, junt amb la Generalitat i el ministeri de Medi Ambient, en un projecte més ampli que garanteixi d'una manera més estable la quantitat i la qualitat de la sorra del nostre litoral.
De moment, la regeneració duta a terme aquest estiu ha permès que les quatre platges de la vila més afectades pels temporals marítims dels darrers anys (Sant Sebastià, Bassa Rodona, Riera Xica i Estanyol) rebin una aportació de 70.000 metres cúbics de sorra. Que durant els últims dies hi hagi hagut una minva d’aquesta sorra en platges com la de Sant Sebastià no fa més que confirmar que, si no s’hagués fet una aportació extra, Sitges hauria perdut algunes de les seves platges més carismàtiques i concorregudes en plena temporada d’estiu. Una situació que des de l’Ajuntament no podem permetre de cap manera, ja que les platges són el principal actiu turístic i econòmic de la vila (només l’Associació de Platges ja dóna feina directa a més de 300 persones a través dels seus serveis).
Cal tenir present, a més, que l’actuació no ha suposat cap cost afegit per a Sitges –s’ha finançat amb els 500.000 euros del cànon de platges que l’Ajuntament paga anualment al govern espanyol– i que ha solucionat, d’una sola tirada, dos problemes coexistents a la costa sitgetana. D’una banda, la necessitat de sorra de les platges centrals. De l’altra, l’excés de sorra que hi ha a les bocanes dels ports Ginesta, Garraf i Aiguadolç, que és d’on s’ha extret la sorra perquè suposa un problema de seguretat per a la navegació de les embarcacions.
Precisament, aquestes extraccions a la zona dels ports –per després aportar la sorra a les platges de Sitges– compten amb l’autorització tant de la Generalitat de Catalunya i la Demarcació de Costes de Barcelona com d’una de les empreses ambientals més prestigioses del país. Institucions públiques i consultories externes ens garanteixen que les intervencions efectuades al litoral sitgetà no afecten la posidònia ni, en general, el fons marí. Una conclusió reforçada per informes, biometries, filmacions via satèl·lit i mostres de diferents localitzacions.
Gràcies a aquestes tasques preventives, les platges de Sitges disposaran, un estiu més, de tota la sorra que requereixen els seus banyistes. I també oferiran més i millors serveis gràcies a l’esforç dels seus concessionaris, que cada any treballen per incrementar la qualitat de la seva oferta. Tot plegat fa que les nostres platges segueixin apareixent –i cada vegada amb més presència– en les millors posicions dels rànquings que elaboren experts i mitjans de comunicació d’arreu del món.