Aquest 9 de novembre se celebra el 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlín. Sens dubte, un dels fets més rellevants de la història contemporània europea, ja que suposava la fi de la Guerra Freda i el règim soviètic i, al mateix temps, un impuls determinant per a la construcció d’una nova Europa que aspirava a conviure en pau i llibertat. Un quart de segle més tard, i en un mateix 9 de novembre, els catalans també volem enderrocar els murs que barren el pas als nostres drets més elementals. I és que la prohibició del nou 9-N, ideada pel govern espanyol i materialitzada per un Tribunal Constitucional molt allunyat de la imparcialitat, és un atac indiscriminat contra la llibertat d’expressió, la llibertat d’opinió i la llibertat de participació. Totes tres, per cert, reconegudes en la Declaració Universal dels Drets Humans.
La millor reacció davant la nul·la voluntat de diàleg de l’Estat espanyol és una mobilització massiva que ompli les urnes de paperetes, per poder demostrar al món sencer que la voluntat d’autodeterminació de la societat catalana és, a banda de legítima, més vigent i majoritària que mai. És per això que animo tots els sitgetans i sitgetanes a sumar-se a la cita participativa d’aquest diumenge per opinar sobre el futur polític de Catalunya. Aquest és el compromís personal que vaig assumir com a batlle, conjuntament amb els meus companys de govern, quan divuit entitats sitgetanes ens van demanar, durant l’última Diada Nacional de Catalunya, que els càrrecs electes de la vila féssim tot el que estigués a les nostres mans perquè els ciutadans de Sitges poguessin exercir el dret a decidir.
La nostra lleialtat a les institucions catalanes, i el nostre suport a la seva proposta de procés participatiu, es materialitzarà aquest diumenge amb l’obertura de dos punts de participació (a l’institut Joan Ramon Benaprès i a l’institut Vinyet) i amb serveis especials i gratuïts de transport urbà per facilitar el desplaçament de totes les persones que ho necessitin. Tot plegat, per contribuir al desenvolupament d’una jornada reivindicativa i festiva en què, més enllà del vot particular de cadascú, el conjunt de sitgetans i catalans hem de tornar a demostrar que formem part d’una societat cívica, pacífica, democràtica i amb una gran capacitat d’organització.
Aquest 2014, 300 anys després que Catalunya perdés les seves llibertats nacionals, els ciutadans d’aquest país volem expressar a les urnes quin camí ha de traçar el nostre futur col·lectiu. Els referèndums d’Escòcia i el Quebec –pactats prèviament amb els governs del Regne Unit i el Canadà– són la prova més evident que els reptes polítics del segle XXI no es poden resoldre, com intenta fer el govern espanyol, amb prohibicions i negacions més pròpies d’Estats autoritaris que no pas de democràcies modernes i avançades. El president Mas ho recorda sovint: les lleis es fan per servir i escoltar les persones, no per prohibir i silenciar els seus anhels.
Aquest 9 de novembre, els catalans tornarem a escriure una pàgina destacada de la nostra mil·lenària història. La gran diferència és que, aquesta vegada, tenint en compte l’opinió de tothom. El destí de Catalunya només depèn de tots i cadascun de nosaltres. Jo participaré al 9-N perquè vull decidir-lo. A tu no t’agradaria fer el mateix?