dilluns, 14 de maig del 2012

El turisme d’empresa: foment de l’economia i l’ocupació


Sitges Convention Bureau (SCB), l’organisme que impulsa la vila com a centre de congressos i reunions d’empreses, va donar a conèixer la setmana passada les xifres del 2011, que posen de manifest un increment del 9% del turisme de negocis. Segons el balanç del SCB, Sitges va acollir l’any passat 675 reunions d’empresa, que s’han traduït en 45.000 visitants i 59.000 pernoctacions, un 2,22% més que l’exercici anterior.

En la situació de crisi i accentuada recessió que vivim, registrar unes dades com aquestes suposa una injecció d’optimisme i una merescuda alegria. Però sobretot, aquests resultats evidencien que l’aposta de Sitges pel turisme d’empresa és una sòlida realitat i una base estable en la nostra economia.

Ara fa vint anys, el sector turístic de Sitges va apostar per un canvi de model amb la intenció de trencar l’estacionalitat, que durant dècades es concentrava en la temporada d’estiu gràcies als atractius i l’oferta del sol i platja. El perfil de la vila i la seva favorable ubicació geogràfica van ser determinants en la ràpida consecució dels objectius, que van fer que en la segona meitat dels noranta, Sitges esdevingués la principal destinació catalana –després de Barcelona– del turisme d’empresa. Això va ser possible gràcies a la visió estratègica i les inversions realitzades pel sector privat. Empreses sitgetanes, cadenes hoteleres i grups inversors van veure en Sitges una potència estable com a centre de congressos i convencions.

Avui, el turisme d’empreses és una sòlida eina de la que disposem per a estabilitzar l’activitat econòmica i l’ocupació durant els dotze mesos de l’any i dotar la vila del moviment necessari que contrapesi el fet que molts sitgetans vagin a diari a treballar a l’àrea metropoltana. Les previsions indiquen que la vila mantindrà la projecció dels darrers anys i, tot i la situació de recessió, sabrem resistir la tempesta que estem vivint. Però per a que això sigui possible no podem abaixar la guàrdia, i haurem d’invertir tots els esforços, la imaginació i l’enginy possible. 

LA FESTA MAJOR DE XAVIER PAGÈS. Dissabte passat vaig poder presenciar en directe l’estrena a Lleida de La processó - crònica musical d’una festa tradicional catalana, l’obra simfònica que el mestre Xavier Pagès ha elaboreat basat en la Processó de Sant Bartomeu. Va ser un concert emocionant pel seu to, el sentiment que va transmetre i l’extraordinari resultat aconseguit. La capacitat de Xavier Pagès per sintentitzar en una obra un moment tan especial com és la Processó del nostre patró mereix un aplaudiment especial. Treballarem per a que l’obra es pugui representar a Sitges.