dimarts, 29 de maig del 2012

El Tercer Sector


La setmana passada vam celebrar una reunió sectorial amb entitats que treballen en el camp del suport social als més necessitats. La reunió va ser molt positiva per la voluntat d’impulsar acords i iniciatives de manera conjunta, però alhora preocupant, perquè les dades, les anàlisis i les experiències dels professionals i voluntaris que hi treballen confirmen que la pobresa, també a Sitges, pren terreny i el nombre de persones que pateix la crisi en situacions extremes és cada cop més gran.

Entre els acords que es van adoptar a la reunió, hi ha la creació de la Taula del Tercer Sector, que permetrà a les entitats que treballen en aquest àmbit, establir línies conjuntes, compartir informació i organitzar-se d’una manera àgil i útil. Les entitats que van participar en la primera trobada i que, per tant, integraran ja d’entrada la Taula són: Càritas Ajuda Fraterna, Creu Roja Sitges, Fundació Ave Maria, Fundació Hospital Sant Joan Baptista, Fundació La Granja, Associació AMIS, ONCE Garraf, Casal Municipal de la Gent Gran, Agrupament Escolta Nostra Senyora del Vinyet, Asociación Latinoamericana del Garraf, Gay Sitges Link, Fundació privada entitat tutelar del Garraf i Fundació Privada Vida Útil. La següent trobada, que se celebrarà aquest dijous 31, a les 19.30 hores a la Creu Roja, és oberta també a altres associacions sectorials que vulguin sumar esforços.

Sovint tenim una imatge equivocada de l’impacte de la pobresa. Tenim tendència a relacionar-la amb situacions i entorns molt allunyats de la nostra realitat. Error greu. A Sitges, també es pateix i no pas poc. Els perfils dels demandants d’ajuts s’estan modificant i les necessitats s’han ampliat i abasten segments plurals. En alguns casos, les actuacions requereixen una urgència imminent perquè la situació ha arribat a extrems insostenibles.

Com a Ajuntament, però també com a societat, temim l’obligació moral de donar resposta a aquesta situació. Per una banda, amb discreció però amb rigor, hem de realitzar –i així ho estem fent– actuacions per a cobrir necessitats imminents. Però, sobretot, es tracta de dotar dels instruments per a neutralitar l’impacte al màxim, conscients que les limitacions són evidents i el context deixa poc marge. Per aquest motiu, us puc garantir que juntament amb el regidor Marc Martínez, no estalviarem cap esforç per combatre aquesta situació i buscar-hi les alternatives adequades.