dimarts, 16 d’octubre del 2012

Apropant el Festival a Sitges

Diumenge va acabar la 45ena edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema de Catalunya amb un rotund èxit de públic i amb una sensació molt positiva per a la vila: el Festival s’apropa a Sitges. Accions com les sessions de curtmetratges a la platja, la decoració dels carrers o la potenciació dels espais del Retiro, amb una segona inauguració del Festival o el Prado, amb una gala de precloenda.

Des de l’Ajuntament de Sitges som conscients de la importància de tornar a associar el Festival amb la imatge del nostre poble. No era (i no és) suficient la presència del nom de la vila al certamen, s’ha de visualitzar el context geogràfic i social on va néixer el Festival ja que és part indissociable de la seva gènesi però també del seu tarannà i del seu futur. Sitges, com a població i com a sentiment, és una part central d’aquest esdeveniment cinematogràfic.

Sitges 2012 ha apostat per aquest camí i ha aconseguit que els indrets més característics de la nostra vila fossin presents en les cròniques dels mitjans de comunicació. Un clar exemple és el reportatge que s’emetrà aquest proper dijous al programa Cinema 3 de TV3 amb una entrevista en exclusiva al cineasta Neil Jordan que es va realitzar al passeig Marítim amb l’església de fons. 

Un altre fet important ha estat la realització de les xerrades posteriors a les projeccions de les pel·lícules postscreenings al Prado, al Retiro i a d’altres establiments de la vila. Amb aquesta acció, es reforça el paper dels dos cinemes de la població com a indrets amb força i presència pròpia dins la programació d’un Festival que enguany ha projectat més de 250 films gràcies a la bona feina d’un fantàstic equip encapçalat per Àngel Sala. No vull deixar de destacar la implicació dels patrocinadors que han continuat confiant en el festival, dels restauradors que ha elaborat el Menú Fantàstic, els establiments comercials que han engalanat els seus locals i aparadors per l’ocasió, o els molts nens i nenes de les escoles de Sitges que han dibuixat el festival per mostrar-lo a tothom que durant aquestes dies ha passejat pels nostres carrers.

Queda molt camí per recórrer, però el més important és que ja s’ha començat a caminar en una direcció que afavoreix Sitges i, per tant la dinamització econòmica del municipi. El Festival no es pot entendre sense Sitges ni la seva gent. L’edició d’enguany ha demostrat que el certamen torna a emprendre una orientació que engloba i uneix el festival de gènere més important del món amb la població que l’ha vist néixer i créixer i que forma part del seu ADN.