dissabte, 27 d’octubre del 2012

La revisió cadastral: veritats i mites

El passat 16 d’octubre, davant un auditori de l’Edifici Miramar ple a vessar, el regidor d’Hisenda i Innovació Pública, Jordi Mas, va presentar en Audiència Pública els motius de la revisió cadastral i va aclarir els dubtes dels propietaris de béns immobles de Sitges. Aquest dimecres, jo mateix vaig tenir l’oportunitat d’assistir a un acte similar amb els veïns de Garraf i les Botigues en què vaig exposar les raons i els motius d’aquesta obligada acció.

No resulta cap satisfacció per al Govern que presideixo, apujar els impostos, i menys encara en temps de crisi com els que vivim. Però hi ha moments que els governants han de prendre solucions desagradables, impopulars i doloroses. O fins i tot, decisions determinades per lleis d’obligat compliment. I aquest és un d’aquells moments.

La situació econòmica de l’Ajuntament és, com se sap, accentuadament complicada. El deute i el dèficit que es va trobar aquest govern, ara fa prop d’un any i mig, és insostenible i requereix mesures urgents i imprescindibles per a reduir-lo. Des que vam entrar al govern, hem aplicat una política d’austeritat que ens ha permès reduir notablement la despesa. Per exemple, en sous de càrrecs electes i en càrrecs de confiança, la reducció és de 400.000 euros anuals. I totes les partides referents a inversions, convenis, subvencions i altres actuacions han patit també dràstiques i obligades reduccions. No cal recordar que s’han retallat dràsticament els pressupostos destinats a festes (la Festa Major ha rebaixat més d’un 50% el seu pressupost). Les despeses de representació han baixat més del 80%. No hi havia cap altra opció com a conseqüència de l’elevat deute i dèficit existent. I els qui ara qüestionen aquesta decisió, no van executar-la per manca de rigor i de responsabilitat cap a tots els sitgetans i sitgetanes.

L’increment de l’Impost de Béns Immobles permetrà compensar aquesta complicada situació que travessen les finances municipals per la pèssima i irresponsable gestió dels darrers anys. La revisió de l’IBI està establerta pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, que determina que els valors cadastrals s’han d’efectuar cada deu anys. L’any de l’anterior revisió va ser el 1994; per tant, l’Ajuntament de Sitges estava imcomplint la llei des de feia anys. I no només la llei, sinó que no haver-lo pujat en temps de millor context econòmic, com hagués estat el més raonable, ens obliga a fer-ho ara, amb una situació molt complicada per a tothom.

L’augment de la taxa ha estat planificat per a fer-se de forma esglaonada durant 10 anys. L’any vinent, l’increment mig serà del 20%; per el 2014 la previsió és del 6%, i el 2015, del 4%. De cap de les maneres, com malintencionadament han manifestat alguns grups, l’increment se situa al 300% ni en cap altra xifra que no siguin les que acabo d’exposar.

Som plenament conscients que es tracta d’una mesura difícilment agraïda per part dels contribuents, però voldria que el conjunt de sitgetans sàpiguen que no hi havia cap altra opció si no volíem dur l’Ajuntament a un carreró sense sortida, les conseqüències del qual haguessin estat més catastròfiques per a tothom: veïns, empreses i municipi.

Amb la voluntat de fer més suportable l’increment, hem activat facilitats de pagament (es podrà fraccionar en tres terminis) i, al mateix temps, hem activat una línia d’ajuts per als majors de 65 anys, atès que aquest és un dels segments de la població que acumula més dificultats. Els destinataris dels ajuts els poden tramitar a través de l’Oficina d’Atenció Ciutadana fins el proper 31 d’octubre.