dilluns, 20 d’agost del 2018

Ban de la Festa Major de Sant Bartomeu 2018


Vilatanes, vilatans,
Quan l’estiu ha assolit ja la plena maduresa s’acosta en el calendari un dels moments més estimats de les sitgetanes i els sitgetans: la Festa Major de Sant Bartomeu. Tot està preparat per a una experiència que ens remet als nostres ancestres, entre el so de les gralles, l’evolució policromàtica dels balls i l’olor de la pólvora. Durant un dia i mig la vila es transforma, tornem als orígens, a la infantesa, a allò que aparentment s’ha mantingut inalterable però que, no obstant, és sensible a la modernitat. Aquesta és una de les nostres grans sorts: gaudim d’una celebració reconeguda com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, fet que hem de reivindicar com una referència de la tradició, en una Catalunya mediterrània que és i se sent nació, alhora que plenament inserida en el context i en els valors del segle XXI.
Conjuntament amb Santa Tecla, doncs, tenim una Festa Major que és part de la nostra identitat, del nostre sentiment i de la nostra denominació d’origen cultural com a veïnes i veïns de Sitges. Una festa que ens defineix com a col·lectiu i que ens convida a implicar-nos-hi al cent per cent, sempre amb respecte. Una de les novetats d’enguany és, precisament, el convit a celebrar una festa lliure d’agressions sexistes. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament hem aprovat un protocol que recull les actuacions vinculades a la prevenció, la detecció i l’actuació en espais festius al voltant d’aquests comportaments indesitjables. El mateix que ens ha dut a portar a terme una campanya de sensibilització al voltant de la Festa Major que esperem que sigui tot un èxit. Volem que tothom se senti còmode amb la nostra festa, sigui quina sigui la seva condició, gènere, orientació sexual i procedència.
La Festa Major de Sant Bartomeu mereix que la gaudim amb generositat. Però també amb civisme, amb respecte per la tradició dels actes, dels balls i de les músiques, i amb la necessària precaució. És el moment de d’esbargir-se sense oblidar que s’ha d’anar amb molt de compte amb les tradicionals carretilles i els elements pirotècnics. Per aquest motiu, recomanem seguir tots els consells de seguretat i que els vehicles, convenientment autoprotegits, no s’estacionin en els recorreguts de les processons i de les cercaviles. Els establiments i comerços convé que estiguin tancats el dia 24 d’agost, diada de Sant Bartomeu, festa local. Demanem, a més, que es prenguin les mesures necessàries de prevenció i autoprotecció en tendals, aparadors, botigues i domicilis particulars amb la finalitat de prevenir de possibles desperfectes i danys derivats de la crema de la pirotècnia. Per últim, però no per això menys important, s’ha de tenir cura dels col·lectius especialment vulnerables, com els infants i la gent gran.
Sitgetanes, sitgetans, gent vinguda d’arreu, la Festa Major de Sitges us convida a deixar-vos confondre per la munió d’estímuls que s’han anat associant amb el pas del temps a la nostra celebració més estimada. Tornem als orígens com a poble, tornem a la infantesa com a persones. Viviu la Festa Major com si fos la darrera, però també com si fos la primera. Gaudiu-la i sentiu-vos partícips d’una experiència que ens fa únics i universals alhora.
Gloriós Sant Bartomeu,
que de Sitges n’és patró.
Visca la Festa Major!