dimarts, 25 d’octubre del 2011

Pla de Mandat: l’acció de govern fins al 2015


El passat dijous 20 d’octubre vaig presentar en un acte públic el Pla de Mandat 2011-2015, el document que defineix les grans línies d’actuació que marcaran l’acció de govern d’aquesta legislatura i que es basen en quatre eixos:

-    el Sitges de les persones
-    el turisme com a motor del renaixement
-    la recerca de nous models econòmics
-    el respecte per l’entorn i el patrimoni

El Pla de Mandat és l’eina que assenyala els objectius dels propers quatre anys, però també l’instrument que ens permet tocar de peus a terra, ja que defineix la velocitat i contempla la viabilitat administrativa i financera de les actuacions programades. En resum, és el corpus programàtic que el govern de La Nova Majoria ha elaborat fruit d’una anàlisi exahustiva de la difícil situació econòmica actual, però amb la ferma voluntat que constitueixi un element de progrès i de renovada il·lusió per a Sitges i els seus ciutadans.
Els quatre eixos que articulen el Pla de Mandat integren una llarga llista d’accions que realitzarà, impulsarà o hi donarà suport l’Ajuntament de Sitges. Es tracta de quatre eixos interconnectats entre si, que, globalment, dibuixen un Sitges competitiu, orgullós del seu passat i la seva identitat integradora i que fa de l’atenció i el suport actiu als ciutadans la bandera de la seva acció.

En aquest sentit, el primer dels quatre punts del Pla de Mandat (el Sitges de les persones) és una prioritat absoluta del govern, ja que busca garantir el desenvolupament integral de les persones en tot el seu cicle vital. Les polítiques actives d’ocupació, l’aplicació de programes específics de formació i un suport actiu i real a les empreses locals i els emprenedors constitueixen línies bàsiques de l’acció de govern.

El segon eix (el turisme com a motor de renaixement) té com a finalitat activar un gran paraigües del qual penja un ampli programa d’accions destinades a donar suport a Sitges com a destinació turística de qualitat. Recuperar els índexs de qualitat perduts i reposicionar-nos en el mapa internacional requereix aprofitar sinèrgies, establir accions conjuntes amb el sector privat i oferir un ventall d’activitats culturals i de lleure prou ampli per a que sigui un element determinant.

El tercer punt està directament vinculat a l’anterior. La recerca de nous models econòmics que diversifiquin els ingressos i l’ocupació i la creació d’oportunitats per als emprenedors són accions que contribuiran a dotar de major seguretat la vila i els seus ciutadans. Paral·lelament, una de les principals actuacions municipals –i una necessitat absoluta a causa del deute– és redreçar la crítica situació financera de l’Ajuntament com a conseqüència de l’aplicació d’un model de gestió i despesa absolutament erroni. La implantació d’una nova cultura de l’administració i gestió dels recursos és una batalla que cal guanyar dia a dia.

Per últim, però també vinculat a la resta de punts, el quart eix –el respecte per l’entorn i el patrimoni– ha de ser assumit com una assignatura diària per l’Administració i pel conjunt dels ciutadans. Els criteris de planejament i gestió integrada del municipi i del litoral, el desenvolupament del Catàleg del Patrimoni –que garanteixi la conservació de la nostra essència arquitectònica– i la defensa de l’entorn natural constitueixen una obligació que hem de llegar a les generacions futures per tal que Sitges mantingui la seva ànima i característiques que ens fan sentir orgullosos.

Per últim, aprofito aquestes línies per a sumar-me al senzill però sentit homenatge a l’artista Manel Ferrer realitzat diumenge passat a la que va ser casa seva, al carrer Lope de Vega. Dels seus pinzells i del seu amor per Sitges van néixer una llarguíssima llista d’obres d’art amb la imatge de la Punta que avui llueixen a tantes residències d’arreu del món i que han contribuït a fer Sitges encara més universal.

Consulta el Pla de Mandat 2011-2015 (pdf)