Dilluns vinent, 2 de febrer, celebrarem una audiència pública sobre el projecte de rehabilitació i adaptació de Can Falç, un dels edificis més emblemàtics de Sitges, situat al Passeig de la Ribera. L’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona hi hem estat treballant plegats des de l'inici del mandat per a impulsar un pla que permeti que Can Falç es converteixi en un nou museu per a Sitges. L’esperada recuperació de Can Falç per a ús públic suposa la culminació d’un pla de reforma i protecció del patrimoni impulsat per l’Equip de Govern en l’actual legislatura i que ha tingut com a destins els Museus, la Biblioteca, l’edifici del Prado i el catàleg de protecció arquitectònica.
Un dels eixos del nostre projecte per a la legislatura 2011-15 portava un títol prou explícit: “Conservar abans que construir”. Era un els punts del programa de la campanya electoral del 2011, i que posteriorment vam recollir en el Pla de Mandat. Després d’uns anys d’abús en la construcció i creixement urbanístic –amb més d’un desastre pel mig–, Sitges necessitava tornar a posar en valor el ric patrimoni arquitectònic, artístic i natural que ens ha estat llegat. Per aquest motiu, l’Ajuntament havia de convertir-se en un agent actiu en la defensa d’aquesta cultura, a través d’accions concretes i, al mateix temps, com a pilot d’un política que asseguri que en el futur no es tornaran a cometre desgràcies tirant a terra edificis, que haurien d’haver estat rehabilitats i recuperats.
Aquesta és l’essència del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Sitges –coneguts com Catàleg–, que estem realitzant actualment. Aquest nou pla duplicarà el nombre d’edificis protegits, que no podran ser enderrocats sota cap concepte, i a més inclourà altres elements concrets, tant d’edificis com de conjunts urbanístics o espais naturals. El Catàleg és l’eina bàsica que assegura la conservació patrimonial de Sitges. El darrer data de 1991 i, tot i que ja fa prop de deu anys, que es va revisar el Pla General, encara no s’havia actualitzat un document que ja té prop de 25 anys i que necessita ampliar-se per evitar més actuacions inapropiades.
La redacció del nou Catàleg simbolitza l’essència del nostre compromís amb la protecció del patrimoni. Paral·lelament, les accions de reformes dels Museus, la Biblioteca, el Prado o Can Falç constitueixen la praxis d’aquesta cultura, que permet desenvolupar accions concretes.
En la reforma del Cau Ferrat i el Museu de Maricel vam establir un projecte que evitava agressions arquitectòniques i que salvava les limitacions d’espai amb solucions imaginatives, però que en tot cas eren respectuoses amb la conservació patrimonial. El resultat, com heu pogut veure, ha estat molt satisfactori i la sensació generalitzada de les 16.000 persones que hi han accedit als museus en el primer mes després de la reobertura ha estat notablement positiva.
També és el cas de la Biblioteca Santiago Rusiñol, que estem restaurant, tot mantenint el seu valor patrimonial, ja que es trobava en un estat d’estructura molt deficitari. L’actuació permetrà gaudir d’una Biblioteca amb millors prestacions per als usuaris i, sobretot, que garanteixi la continuïtat d’un edifici d’alt valor.
També a l’edifici patrimonial del Prado hi intervenim, gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, per a realitzar una reforma que era necessària i d’interès general per al municipi, que assegurarà la rehabilitació d’un edifici emblemàtic. Mentre que amb l’actuació de Can Falç, a més de la rehabilitació, guanyarem un nou centre museogràfic, que enriquirà la nostra oferta cultural i turística de qualitat.