El Ple va aprovar dilluns la proposta del Govern Municipal per a reduir la pressió fiscal en les Ordenances de taxes i preus públics del 2016. La proposta elaborada pel Govern per als impostos municipals del proper any suposa una reducció de la pressió fiscal, així com un suport decidit a l’economia productiva, amb bonificacions als emprenedors i les petites empreses, aportades pel mateix Ajuntament.
Les Ordenances municipals del 2016 presenten una reducció d’impostos, que els sitgetans i les empreses locals notaran de manera directa en les seves economies. L’Impost de Béns Immobles i la recollida de residus domiciliaris i comercials tindran rebaixes significatives. En el cas de l’IBI, l’Ajuntament reduirà el tipus del 0,83% actual al 0,779% per als particulars i del 0,841% al 0,789% en els locals d’oci i d’hostaleria. La reducció està orientada a ser un suport a les economies de famílies i d’empreses i, al mateix temps, compensar l’augment de la base liquidable d’aquest impost establerta pel Govern de l’Estat en la darrera revisió cadastral.
Paral·lelament, les Ordenances inclouen una reducció del 10% en tota mena de recollida, tractament i eliminació de residus. En el cas dels locals comercials, aquesta reducció pot arribar a ser del 50%, segons les característiques i tipologia.
El projecte de preus i tarifes del 2016 també dedica una atenció especial i suport rellevant als emprenedors, les petites empreses, les cooperatives i l’ocupació. El projecte inclou mesures concretes en aquest capítol, amb l’objectiu d’afavorir l’economia i fomentar l’ocupació. Entre aquestes mesures hi ha la bonificació del 50% de la taxa d’activitats econòmiques i empresarials per als menors de 35 anys i la bonificació d’aquesta mateixa taxa en fins el 40% per la contractació de treballadors indefinits. El paquet també inclou bonificacions en les taxes per a la creació de cooperatives, que poden a arribar a ser del 100%.
Aquestes accions tenen un missatge polític molt clar i definit pel Govern Municipal: reduir la pressió fiscal, neutralitzar –en la mesura del possible– la càrrega impositiva del Govern de l’Estat, fomentar la dinamització econòmica i estimular l’ocupació.
Aquestes accions han estat possibles gràcies a la gestió econòmica i financera dels darrers anys, primer per part del regidor Jordi Mas i actualment sota la batuta de Pep Moliné. Si ara fa quatre anys no haguéssim aplicat les mesures correctives necessàries –i especialment una política de reducció del deute i control de la despesa–, ara mateix no seríem en condicions de realitzar les actuals propostes per a reduir la pressió fiscal i donar suport a l’activitat econòmica.