Ara fa deu dies, vaig participar en la reunió del Consell de Cultura, celebrada a la Casa de la Vila. Vaig tenir l’oportunitat, acompanyat de la regidora Mireia Rossell, de conèixer i compartir les sensibilitats dels integrants d’aquest òrgan, que té un caràcter consultiu i d’assessorament. Durant la reunió, vam informar de la severa política d’ajustament pressupostari a l’àrea de Cultura, com a conseqüència inevitable del greu dèficit que afecten les finances municipals.
La trobada, malgrat que les decisions de reducció pressupostària mai no són agradables ni generen lògicament cap alegria, va resultar positiva, tant pel seu contingut com pel seu l’esperit. Per al govern de La Nova Majoria, la cultura és una actuació estratègica, que contribueix a projectar Sitges i reforçar la seva capacitat econòmica, però sobretot és un signe de distinció i un element que forma part de la nostra essència com a comunitat. Per aquest motiu, la política cultural requereix una atenció prioritària per part de l’Ajuntament.
Aquest interès accentuat per l’acció cultural l’hem posat de manifest en un assumpte crucial per al municipi com és la reforma dels museus, on conjuntament amb la Diputació de Barcelona hem apostat per reconduir el projecte i fer-lo compatible amb la línia de protecció del patrimoni arquitectònic que ha de distingir Sitges. De fet, la protecció i conservació del patrimoni és un dels eixos del govern de La Nova Majoria. La riquesa arquitectònica i natural del nostre municipi constitueix un dels valors més destacats que tenim i, per aquest motiu, necessita mesures que la salvaguardi.
La reunió del Consell de Cultura també va escenificar el nou entorn que marcarà les relacions entre les entitats culturals i l’Administració. Hem superat l’etapa de la política de la subvenció a fons perdut i, en canvi, hem entrat en un període on el treball entre els sectors públic i privat en l’esfera cultural ha d’estar caracteritzat per les complicitats, la col·laboració mútua i l’aprofitament de recursos i dinàmiques de cadascun dels àmbits.
En aquesta línia, des de l’Ajuntament tenim el repte d’articular respostes a les necessitats dels creadors, els programadors i les entitats que fan cultura. Aquestes necessitats no sempre han de ser per la via del finançament, sinó que poden escenificar-se a través d’altres suports, com el logístic, la promoció o els espais, que resulten també imprescindibles per a l’execució de les diferents iniciatives.
Obrim una nova etapa, però ens reafirmem en la nostra voluntat i el nostre objectiu de fer de Sitges una capital cultural, que presti un suport especial i destacat a la cultura local i que alhora es mostri sensible i atent als creadors que escullen la nostra vila com a entorn.