dilluns, 13 de febrer del 2012

És temps de Carnaval

Dijous serà gras. Comença la festa, la disbauxa i la transgressió… però també, i especialment, obrim una setmana de tradició, d’ambient de colla i societat, de civisme i de sitgetanisme. El Carnaval desperta passions, reforça alegries i reafirma el nostre sentit de comunitat a través de les colles, les entitats i la vila.

Enguany, el Carnaval arriba amb canvis significatius, especialment en els horaris de les rues. El nou format està pensat per a afavorir un millor desenvolupament de la festa i que el seu gaudi sigui generalitzat i a l’abast de tothom. Amb el nou horari evitarem situacions com que el cap i la cua de la rua s’ajuntin al Cap de la Vila o que les darreres colles finaltzin passades les 3 de la matinada.

La bona feina que està realitzant la Comissió de Carnaval i els representants de les entitats han posat la llavor per a que la festa, tot i les inevitables restriccions pressupostàries, mantingui el seu esplendor i l’esperit que l’ha convertit en una manifestació d’extraordinària participació. En aquesta empresa, cal destacar la col·laboració dels cossos de seguretat i prevenció (Policia Local, Mossos d’Esquadra, Bombers, SEM, Creu Roja…), així com els voluntaris coordinats per la Regidoria de Tradicions i Festes. Vull fer una menció especial a la sensibilitat mostrada pel conseller d’Interior, Felip Puig, per dotar el desenvolupament de la festa de les mesures de seguretat necessàries.

És temps de Carnaval. Això vol dir que és temps de xató. De xató fet a Sitges. Avui, 13 de febrer, celebrem el Dia Internacional del Xató, commemoració que va instaurar l’alcalde Pere Junyent el 1996 en complir-se cent anys de la documentació coneguda més antiga del mot xató. La cita va aparèixer a L’Eco de Sitges i es referia precisament a un sopar de Dijous Gras on hi era, entre d’altres, Santiago Rusiñol, que, segons les investigacions, en veure el meravellós plat d’amanida amb bacallà, tonyina i la seva salsa de color carbassa va exclamar: “sembla un châteu!”. Bon xató i bon Carnaval!

Ban de Carnaval
Sitgetanes i sitgetans,
El Carnaval ja és aquí, la Festa més multitudinària del nostre calendari.
Les sitgetanes i els sitgetans esperem amb il·lusió la festa de la disbauxa. Durant set dies viurem l'ambient més festiu i lúdic que cada any ens transmet la festa del Carnaval. El proper 16 de febrer arriba Sa Majestat Carnestoltes, acompanyat de tot el seu seguici i, junt amb la Reina del Carnaval i la seva comitiva faran arribar la diversió a tots els racons de la vila.

Sense perjudici de la legalitat vigent en matèria d'horaris d'obertura d'establiments, aquest Consistori recomana amb encariment a tots els empresaris relacionats amb el sector de l'oci nocturn a respectar la normativa vigent que marca la Generalitat de Catalunya en l'ordre 358/2011 pel que fa a regulació horària on s'estableix que, per tal que tothom pugui gaudir de la festa, els establiments respectin els horaris de tancaments.

Des de l'Ajuntament, demanem no estacionar cap vehicle fora dels espais degudament senyalitzats i evitar entorpir el recorregut de les rues de la Disbauxa i l'Extermini. D'acord amb la normativa relacionada amb els estacionaments antireglamentaris, aquest Ajuntament no es pot fer responsable dels desperfectes materials que es puguin ocasionar com a conseqüència del desenvolupament dels actes del Carnaval.

També recomanem a tots els veïns que viuen en els carrers per on transcorren les rues (tant les infantils com les del vespre) que evitin treure la brossa tant diumenge com dimarts, amb l'objectiu de facilitar el pas a les carrosses. També es podran dipositar les deixalles als contenidors, la majoria dels quals quedaran oberts. Una recomanació que fem extensiva als establiments de restauració que haurien d'abstenir-se de treure el vidre diumenge i dimarts de Carnaval.

Voldria fer una crida a viure un Carnaval cívic i respectuós. Un Carnaval que ha arribat enguany de la mà d'una Comissió renovada encapçalada per Isaac Bielsa. A ell i a totes les persones que l'han acompanyat en aquesta tasca difícil, els voldria agrair l'esforç i la dedicació davant l'organització d'una festa que també s'ha vist afectada per la delicada conjuntura econòmica i que, paral·lelament viurà alguns canvis amb l'objectiu de millorar el seu desenvolupament.

I moltes gràcies també a la Societat Recreativa El Retiro, al Casino Prado Suburense, al Grup dels Independents del Carnaval,  i a les colles del Poble Sec, de les Cases Noves i del Club Natació per la seva tasca desinteressada que any rere any desenvolupen per l'estima a una tradició, pel seu saber fer i per mantenir i fer créixer una festa que traspassa les nostres fronteres.

Aquest any els personatges principals del Carnaval, Sa Majestat Carnestoltes i la Reina, arriben amb les colles XisPun! i Carnavàlia, i la Reina Infantil a càrrec de la Colla Fantàstik Show. A les tres, moltes gràcies.

Però el Carnaval no seria tampoc el que és sense totes i cadascuna de les persones que cedeixen el seu temps de forma voluntària contribuint a que aquest esdeveniment sigui un any més un dels nostres principals senyals d'identitat, mantenint la singularitat i qualitat que sempre l'ha caracteritzat.

Per acabar només em resta desitjar-vos un bon Carnaval i encoratjar als vilatans i vilatanes acompanyats dels nombrosos visitants que es reuniran a Sitges, a celebrar i gaudir de tots els actes que la Comissió i les entitats han preparat.
Bon Carnaval a tothom!!