Dilluns de Carnaval és un dia que sempre genera unes sensacions singulars. Al bell mig de les dues rues, és quan a casa, a la feina, als comerços o al carrer comentem com va anar la rua d’ahir. És el moment que molts sitgetans aprofitem per a fer un primer balanç i passar revista al desenvolupament de les rues, l’ambient del carrer, les condicions meteorològiques, el nivell de les disfresses o les habilitats del Carnesoltes i la Reina. És un signe evident que el Carnaval forma part del nostre ADN com a comunitat i té un pes cabdal en el panorama associatiu de la vila. És una mostra que Sitges continua essent –i per molts anys– un poble, amb tot el component positiu que això implica.
En aquest dilluns de Carnaval podem fer un primer balanç de la Rua de la Disbauxa d’ahir, marcada pel canvi d’horari, que té la finalitat de facilitar una millor participació i garantir les mesures de seguretat més òptimes, tant per als integrants de les rues com el públic i el conjunt de veïns. Conciliar els interessos de tants agents implicats (les entitats, les colles, els sitgetans que es disfressen, la seguretat, el desenvolupament econòmic…) no resulta fàcil i mai plourà al gust de tothom, però em penso que el canvi serà avaluat com a positiu i necessari quan la perspectiva del temps estableixi la distància aconsellable.
Els primers balanços sobre el nou horari estrenat ahir són positius, ja que s’ha aconseguit que la rua finalitzés a una hora prudent, amb tot el que implica de favorable: més públic, millor horari per als qui treballen l’endemà, més moviment a les entitats i els bars en acabada la rua, i un entorn global més òptim per al correcte desenvolupament de la festa. Amb tot, la rua d’ahir va tornar a evidenciar un dels seus problemes eterns: massa talls, que perjudiquen el seu lluïment i desenvolupament. Aquest és un dels reptes de millora de futur.
Els informes ens indiquen que el dispositiu de seguretat es va desenvolupar amb absoluta normalitat, sense incidents de relleu. També el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) va registrar un nivell de feina inferior al d’altres anys. La tasca dels professionals i les noves mesures resulten decisives en aquest balanç inicialment favorable.
Com també resulta absolutament cabdal la feina que estan realitzant les entitats i les colles. Els seus esforços per a que tot frueixi de la millor manera possible són d’agrair i cal subratllar-los explícitament. També és el cas de les colles de Sa Majestat Carles Torres i la Bella Reina, que han aportat imaginació i enginy o, de fet, el conjunt d’integrants de les rues: tot i la crisi, malgrat les dificultats econòmiques, el nostre Carnaval conserva el seu alt nivell, que el fan ser un dels que té major projecció i participació.
L'ESCOLA AGNÈS DE SITGES, ENDAVANT. L’aprovació, la setmana passada, dels pressupostos de la Generalitat per al 2012 han suposat una esperada i necessària alegria per a Sitges: la inclusió d’una partida específica per a l’inici de la construcció de l’escola Agnès de Sitges. La notícia no és nova, ja que el Departament d’Ensenyament ens ho va fer saber pels volts de Nadal i així ho vam donar a conèixer. Però, en tot cas, consolida la voluntat política de la consellera Irene Rigau a partir de la petició realitzada per l’Ajuntament de Sitges, avalada per les encoratjadores demandes dutes a terme pels pares i mares dels alumnes del centre, que fa massa anys que ocupa uns mòduls.
Els 600.000 euros previstos en els pressupostos del Govern de la Generalitat aquest 2012 permeten iniciar els treballs de construcció i desencallar un llarg procés que es remet al 2007. L’actual exercici no és procliu a grans inversions, ateses les restriccions pressupostàries per a superar la situació de dèficit. Per aquest motiu, vull subratllar el meu agraïment al Departament d’Ensenyament, ja que els diners destinats a l’Agnès de Sitges són de les poques partides en inversió a centres educatius d’aquest 2012. Felicitem-nos, doncs, per aquesta esperada notícia per a tantes famílies sitgetanes i el conjunt del municipi.