dimarts, 28 de febrer del 2012

Noves oportunitats per a l’economia


El proper dijous participaré, junt amb la resta d’alcaldes i alcaldesses de la comarca, el president del Consell Comarcal i els màxims representants dels agents econòmics i socials, en la presentació dels Acords per al desenvolupament econòmic del Garraf. Es tracta d’un document en el qual han participat una setantena de professionals de diferents sectors i que té com a finalitat contribuir a generar noves oportunitats a l’economia i l’ocupació del territori. L’acord i les línies de treball derivades han estat impulsats per Node Garraf, la nova agència de desenvolupament integrada pel sector públic i privat de la comarca. Que les administracions, les organitzacions empresarials i els sindicats ens posem d’acord per a dissenyar i impulsar actuacions de desenvolupament constitueix un punt de partida no només positiu, sinó també necessari.
Els Acords per al desenvolupament econòmic del Garraf contemplen diferents accions sectorials orientades a obtenir resultats a mig i llarg termini. Abasten diferents camps, com el turisme, els serveis, l’energia o la cooperació municipal i tenen com a eix comú l’optimització de recursos i el treball integral i interconnectat; tenim molt més a guanyar si treballem en equip (tant els municipis, per una banda, com els sectors públic i privat, per una altra).
Node Garraf està destinat a ser un instrument útil en el desenvolupament econòmic d’aquesta comarca. El Garraf –una de les àrees de la regió del Penedès– és un territori amb singularitats en la seva gènesi, amb diversitat de capitalitats socials i econòmiques, i amb un potencial a explotar gràcies a la ubicació geogràfica, la xarxa de comunicacions, el clima o el perfil econòmic. El lideratge en el camp turístic que exerceix Sitges o la capacitat de Vilanova i l’entorn de Vilanoveta com a polígon de serveis són cartes que cal saber aprofitar. De fet, una de les primeres tasques que està duent a terme Node Garraf és explorar totes les possibilitats que ofereix el Port de Vilanova com a moll d’atracció de creuers de luxe de tamany mitjà, un sector emergent del qual Sitges en pot treure rendiment, alhora que actuar de pol d’atracció.
Els Acords per al desenvolupament econòmic del Garraf tenen com a finalitat esdevenir un full de ruta que promogui la reactivació econòmica i la creació d’ocupació i faciliti la recerca de noves oportunitats, per tal de fer d’aquest territori un espai vital per a les empreses i les persones.

CARNAVAL AMB BON BALANÇ. Dies després de l’enterrament de Sa Majestat Carles Toltes, els balanços realitzats per l’organització i els dispositius de prevenció i seguretat han resultat satisfactoris. El Carnaval del 2012 assumia diferents canvis significatius. I, com tots els canvis en esdeveniments que compten amb un alt nivell de participació i arrelament, no sempre resulten fàcils. Aquest tampoc. Amb tot, un cop passada la setmana carnavalera m’atreviria a afirmar que aquests canvis –tot i el poc temps que s’ha disposat per a treballar a fons– han contribuït a millorar globalment la festa, tant per als participants com el públic i els equips de prevenció i seguretat. L’avançament dels horaris ha suposat molt més avantatges que perjudicis, si bé que la finalització del recorregut de les rues requereix encara un debat que impliqui moltes més millores.
Fins a quint punt aquests canvis han contibuït a presentar un Carnaval amb menys incidents, intervencions policials i mèdiques i resultats positius en els tests d’alcoholèmia? Relacionar directament tots aquests factors podria ser a hores d’ara precipitat, però sí que podem alegrar-nos que el Carnaval del 2012 ha estat, segons els informes i balanços, més segur i tranquil que els dels anys anteriors. El desagradable indicient de dos vehicles cremats al Port de n’Alegre (dilluns a la nit, quan no hi havia cap acte que portés una riuada de visitants) cal desmarcar-lo de la tònica imperant, que ha estat marcada per un clima generalitzat de civisme.